Αυχενικό σύνδρομο-Αυχενογενής κεφαλαγία

Αυχενικό σύνδρομο-Αυχενογενής κεφαλαλγία

Το αυχενικό σύνδρομο δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων διαφόρων αιτιών που προκαλούν διαταραχές στην φυσιολογική δομή της αυχενικής μοίρας. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο και δυσκαμψία (πιάσιμο), στην περιοχή του αυχένα, του ώμου και στην άνω μοίρα της ράχης. Αρκετές φορές ο πόνος επεκτείνεται σε όλο το άνω άκρο μέχρι την περιοχή των δακτύλων και συχνά συνοδεύεται από διαταραχές της αισθητικότητας όπως μουδιάσματα και μυϊκές αδυναμίες.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πίεση ή ερεθισμός της ρίζας των νεύρων που εξέρχονται από τον αυχένα μεταξύ των σπονδύλων. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις ιλίγγου, ζαλάδες, αστάθεια, βουητά στα αυτιά και έντονες ημικρανίες και κεφαλαλγίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα γνωστά είδη κεφαλαλγίας. Πρόκειται για την αυχενογενή κεφαλαγία(ΑΚ) η οποία προκαλείται από σπασμό των μυών του αυχένα του τραχήλου και των μυών του κρανίου και εντοπίζεται συνήθως στην οπίσθια επιφάνεια του κρανίου ή μεμονωμένα στο μέτωπο ή γύρω από το μάτι.

Κατά κανόνα η αυχενογενής κεφαλαλγία εμφανίζεται ετερόπλευρα και λιγότερο συχνά αμφίπλευρα χωρίς ο πόνος να επεκτείνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο έντονος και παροξυσμικός πόνος επιδεινώνεται από απότομες κινήσεις ή μια παρατεταμένη κακή θέση του αυχένα. Παρατηρείται, επίσης, περιορισμός της κινητικότητας του αυχένα και τοπική ευαισθησία στην ψηλάφηση ή πίεση των σημείων πυροδότησης πόνου. Σε σύγκριση με άλλου είδους κεφαλαλγίες στην ΑΚ δεν υπάρχει δυσανεξία στο φώς ή στους ήχους ούτε συνοδεύεται από εμετούς και ναυτία.

Όσον αφορά τα αίτια που σχετίζονται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων  στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης φαίνεται πως η κακή στάση που συνοδεύεται από κύφωση της ράχης και προβολή της κεφαλής δημιουργεί μυϊκές ανισορροπίες και τάση στα μαλακά μόρια γύρω από τον αυχένα.  Επίσης, άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο είναι  οι δισκοκήλες, οι σπονδυλοαρθρίτιδες, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, οστεοπόρωση, κατάγματα σπονδύλων κλπ.

Φυσικοθεραπεία

Στη Σύγχρονη Φυσικοθεραπεία διαθέτουμε την πολυετή εμπειρία και τα εξειδικευμένα μέσα φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση πληθώρων παθήσεων του μυοσκελετικού και νευρολογικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ποσοστά επιτυχίας για την αντιμετώπιση της αυχενογενούς κεφαλαλγίας ανέρχονται στο 90%, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει τη εμπιστοσύνη του κόσμου

Συγκεκριμένα  για την θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου εφαρμόζεται:

1) Μάλαξη και κινητοποίηση σε ειδικό κάθισμα για αυχένα

2) Θεραπεία με κρουστικά κύματα σε μυϊκές ομάδες με έντονο μυϊκό σπασμό με στόχο να διαλυθούν τα «άλατα».

3) Εφαρμογή επαναστατικής μεθόδου θεραπείας με ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος η οποία παράγει βιοσυμβατή ενέργεια στο σώμα χωρίς ακτινοβολία μαλακώνοντας  άμεσα τους μυϊκούς σπασμούς και ανακουφίζει από τον πόνο από την 1η  θεραπεία.

4) Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πίεση ή ερεθισμός κάποιου νεύρου εφαρμόζουμε αποσυμπίεση του αυχένα σε ένα από τα πιο προηγμένα και εξελιγμένα συστήματα  έλξης και αποσυμπίεσης όπου το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 87% και τα μουδιάσματα αρχίζουν και υποχωρούν από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.

5) Για την αύξηση της κινητικότητας του αυχένα εφαρμόζουμε κινητοποίηση σε ειδικό κρεβάτι τρισδιάστατης κίνησης το οποίο μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνικές χειρισμού.

6) Η ενδυνάμωση των μυών του αυχένα επιτυγχάνεται με το ειδικό σύστημα εκγύμνασης Therapy Master το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Νορβηγία