ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΓΕΡΤΗΣ – SALUS TALENT PRO 3TESLA

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΓΕΡΤΗΣ Salus-Talent-Pro1
Salus-Talent-Pro

Η ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Το Salus Talent® Pro είναι ένα μοναδικό παγκοσμίως θεραπευτικό μηχάνημα διαδερμικής μαγνητικής διέγερσης. Εισάγει μια νέα μέθοδο θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων όπου με τη χρήση πολύ ισχυρών παλμικών μαγνητικών πεδιών έως 3Τesla (=30.000Gauss), επιτυγχάνεται η εξ’επαγωγής (από απόσταση) διέγερση των ιστών του σώματος.
Ρυθμιζόμενη συχνότητα μέχρι 100Hz με μέγιστη τιμή μαγνητικής επαγωγής.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η θεραπεία με το Salus Talent® Pro αποτελεί μια νέα θεραπευτική μέθοδο. Το Salus Talent® Pro παράγει ισχυρούς παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ μικρής διάρκειας, με συχνότητα που επιλέγει ο θεραπευτής. Το υψηλό ρεύμα κάθε παλμού όταν διαρρέει την κεφαλή-πηνίο, παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, πολύ υψηλής μαγνητικής επαγωγής που φθάνει έως 3Τ (=30.000Gaus). Το μαγνητικό πεδίο που παράγεται είναι παλμικό λόγω των παλμών του ρεύματος που το παράγουν, περιοδικό με συχνότητα τη συχνότητα των παλμών ρεύματος και μεταβαλλόμενο σε ένταση (η ένταση ενός μαγνητικού πεδίου περιγράφεται από το μέγεθος της μαγνητικής επαγωγής Β), όπου η μαγνητική επαγωγή αυξάνει από το μηδέν όσο αυξάνει το ρεύμα που διαρρέει την κεφαλή μέχρι τη μέγιστη τιμή και μετά το μηδενισμό της στο τέλος του κάθε παλμού ρεύματος.
Η κεφαλή τοποθετείται σε απόσταση μερικών εκατοστών από το σώμα, πάνω από την πάσχουσα περιοχή ώστε οι μαγνητικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου να τη διατρέχουν. Το ανθρώπινο σώμα είναι αγώγιμο και ως αγωγός του ηλεκτρισμού όταν βρεθεί από την επίδραση του μαγνητικού πεδίου, επάγονται πάνω του ρεύματα που η ένταση τους εξαρτάται από την ένταση του μαγνητικού πεδίου και διαρκούν όσο διαρκεί η επίδραση του μαγνητικού πεδίου. Λόγω της μεγάλης μαγνητικής επαγωγής του Salus Talent® Pro, τα επαγόμενα ρεύματα είναι τόσο ισχυρά που προκαλούν μυϊκή σύσπαση και διέγερση του νευρικού συστήματος.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ
Η χρήση μαγνητικών πεδίων είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες στη σύγχρονη ιατρική. Μερικές από τις γνωστότερες εφαρμογές είναι:
– μαγνητική τομογραφία, μη-επεμβατική απεικονιστική μέθοδος
– μαγνητοθεραπεία με παλμικά-μεταβαλλόμενα πεδία χαμηλής ισχύος για θεραπεία μυοσκελετικών προβλημάτων
– διακρανιακή μαγνητική διέγερση (Transcranial Magnetic Stimulation – TMS) για θεραπεία νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Μια παρεμφερής θεραπευτική μέθοδος σε σύγκριση με το Salus Talent® Pro είναι οι μαγνητοθεραπείες με παλμικά-μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία χαμηλής ισχύος. Οι συσκευές αυτές είναι ηλεκτρονικές συσκευές που αποτελούνται από μια κεντρική μονάδα στην οποία συνδέονται είτε μικρά πηνία που τοποθετούνται τοπικά στην επιθυμητή περιοχή του σώματος είτε κυλινδρικά πηνία που περιβάλλουν το σώμα εγκατεστημένα σε ειδικά κρεβάτια.
Οι διαφορές της κλασικής μαγνητοθεραπεία είναι:
– εφαρμόζει πεδία μέχρι περίπου 100Gauss (=0,01Tesla), τα οποία δεν είναι ικανά να προκαλέσουν διέγερση του μυϊκού και νευρικού συστήματος
– η θεραπευτική της δράση περιορίζεται στην αναλγησία και πόρωση καταγμάτων
– τα μαγνητικά πεδία είναι ασθενή και δεν δημιουργούν καμία αίσθηση στον ασθενή
– μεγάλοι χρόνοι θεραπείας ανά συνεδρία 20-30 λεπτά

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το Salus Talent® Pro επιδρά στο σώμα μέσω των μαγνητικών πεδίων που παράγει μέσω 2 βασικών μηχανισμών:
1. Διέγερση εν τω βάθει μυϊκών και νευρικών ιστών λόγω των ισχυρών μαγνητικών πεδίων που εισέρχονται σε όλο το βάθος και κινητοποιούν το σύνολο των δομών, σε σύγκριση με την ηλεκτροθεραπεία, της οποίας η πορεία διάδοσης των ρευμάτων είναι κυρίως επιφανειακή. Αυτή η επίδραση στοχεύει περισσότερο στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως καταστροφή περιφερικών νεύρων, απονευρωμένοι μύες, ατροφία, μυϊκοί σπασμοί, αγκύλωση, μυϊκή ενδυνάμωση, κινητοποίηση αρθρώσεων και άλλες
2. Μαγνητικός συντονισμός όλων των κυττάρων του σώματος μέσω του παροδικού προσανατολισμού της μαγνητικής ροπής των στοιχείων με περιττό αριθμό πρωτονίων στον πυρήνα τους (κυρίως υδρογόνου). Μέσω αυτού του βιολογικού φαινομένου αντιμετωπίζονται προβλήματα πόνου, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, κατάγματα και άλλες.
Η συνισταμένη επίδραση των παραπάνω δημιουργεί συνοπτικά τις παρακάτω βιολογικές επιδράσεις:
– αναλγησία με παραγωγή ενδορφινών
– βελτίωση λειτουργίας κυτταρικής μεμβράνης μέσω αντλίας K-Na που καθορίζει τη διαπερατότητά της
– ρύθμιση λειτουργίας νευρικού συστήματος συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού
– υπεραιμία
– αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων
– αύξηση παραγωγής κολλαγόνου
– ταχύτερη ασβεστοποίηση
– αντιφλεγμονώδης δράση
– αύξηση μεταβολισμού

ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
-Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης
-Οστικά οιδήματα
-Χρόνιο/Οξύ Λουμπάγκο
-Χρόνια/Οξεία Οσφυαλγία
-Σπονδυλίτιδα
-Διαταραχές του Νευρικού Συστήματος
-Καταστροφή Νευρικών Κυττάρων
– Αρθρίτιδα
-Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
-Αυχενικό Σύνδρομο
-Παγωμένος Ώμος
-Ενοχλήσεις/χρόνιος πόνος στην πυελική περιοχή
-Ακράτεια όλων των μορφών
-Πόνος Προστάτη
-Ολική προστατεκτομή
* Η θεραπευτική επίδραση του Salus Talent® Pro δεν περιορίζεται στις παραπάνω ενδεικνυόμενες παθήσεις. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επιστημονική έρευνα και κλινικές μελέτες για τον καθορισμό και νέων παθολογικών καταστάσεων όπου η εφαρμογή του Salus Talent® Pro έχει ευεργετική επίδραση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
– Μη επεμβατική, φυσική μέθοδος θεραπείας με άμεσα και εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα
– Απόλυτα ασφαλής μέθοδος λόγω διαδερμικής από απόσταση και χωρίς επαφή χρήσης μαγνητικών πεδίων
– Εύκολη και γρήγορη εφαρμογή πάνω από ρούχα
– Σύντομη διάρκεια θεραπείας μετά την οποία ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες
– Αυξημένη ικανοποίηση ασθενούς χωρίς πρόκληση πόνου κατά την εφαρμογή χωρίς παρενέργειες

* Αντενδείκνυται η χρήση του μηχανήματος σε ασθενείς με καρδιακούς βηματοδότες, ακουστικά βοηθήματα, αντλίες ινσουλίνης, αντλίες φαρμακευτικής αγωγής, μεταλλικά εμφυτεύματα ή άλλα μεταλλικά σώματα

83,9% επιτυχία σε οστεοαρθρίτιδες και τενοντίτιδες*
* κλινική μελέτη “Νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση του πόνου: η βαθιά ηλεκτρομαγνητική διέγερση”, 16ο Πανελλήνιο συνέδριο Περιοχικής αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής αγωγής Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθηγητής αναισθησιολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Oι συσκευές Salus Talent και Salus Talent Pro εισάγουν μια νέα, μοναδική παγκοσμίως μέθοδο θεραπείας, τη διαδερμική μαγνητική διέγερση. Kάνουν χρήση πολύ ισχυρών παλμικών μαγνητικών πεδίων από 2,5 έως 3 Tesla (3 Tesla = 30.000 Gauss) που επιτυγχάνουν, από απόσταση χωρίς επαφή, μυϊκή σύσπαση και διέγερση ιστών και κυττάρων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΑΘΙΑΣ ΗλΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ
Η διαδερμική μαγνητική διέγερση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική μαγνητοθεραπεία με μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία χαμηλής ισχύος (περίπου 100 Gauss = 0,01 Tesla), που δεν είναι ικανά να προκαλέσουν διέγερση του μυϊκού και νευρικού συστήματος και ο ασθενής δεν έχει κάποια αίσθηση. Η κεφαλή τοποθετείται σε απόσταση μερικών εκατοστών πάνω από την πάσχουσα περιοχή, ώστε οι μαγνητικές γραμμές του πεδίου να τη διατρέχουν. Το ανθρώπινο σώμα είναι αγώγιμο και ως αγωγός του ηλεκτρισμού όταν βρεθεί υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου επάγεται πάνω του ηλεκτρικό ρεύμα. Η διαδερμική μαγνητική διέγερση επιδρά θεραπευτικά μέσω 2 βασικών μηχανισμών: 1) Βαθιά διέγερση μυϊκών και νευρικών ιστών για αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως καταστροφή περιφερικών νεύρων, απονευρωμένοι μύες, ατροφία, μυϊκοί σπασμοί και άλλες 2) Μαγνητικός συντονισμός με παροδικό προσανατολισμό της μαγνητικής ροπής για πόνο, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, κατάγματα. Η συνισταμένη επίδραση των παραπάνω μηχανισμών προκαλεί τις παρακάτω βιολογικές επιδράσεις:

– αναλγησία με παραγωγή ενδορφίνων

– βελτίωση λειτουργίας αντλίας K-Na

– ρύθμιση λειτουργίας συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος

– υπεραιμία και αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων – παραγωγή κολλαγόνου

– αύξηση μεταβολισμού

– ταχύτερη πόρωση καταγμάτων
ΔΙΑΚΡΑΝΙΑΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ
Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή RTMS (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική θεραπευτική μέθοδος, όπου εφαρμόζεται με τη βοήθεια εξωτερικού πηνίου ένα ταχέως μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο στον εγκέφαλο που διεγείρει τους νευρώνες. Ενδείκνυται για αποκατάσταση
νευρολογικών παθήσεων και μη φαρμακευτική αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD). Χρησιμοποιώντας μαγνητικούς παλμούς υψηλής εστίασης και ισχύος, ενεργοποιεί τις επιθυμητές περιοχές του εγκεφάλου.
Τα πεδία μελέτης εκτείνονται σε:

 • Γνωστική Νευροεπιστήμη – μελέτη των γνωστικών διεργασιών που σχετίζονται με τη μνήμη, την ομιλία, την αντίληψη και τη λειτουργική σχέση
 • Ψυχιατρική –  ειδικές λειτουργίες του εγκεφάλου εντός του προμετωπιαίου λοβού
 • Νευροφυσιολογία –  διέγερση περιφερικών και κεντρικών νευρικών οδών
 • Αποκατάσταση – Σκλήρυνση κατά πλάκας, Εγκεφαλικό, Νόσος του Πάρκινσον
 • Η θεραπεία RTMS είναι μια ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί αναισθησία ή νάρκωση, ούτε νοσηλεία του ασθενή. Σε αντίθεση με άλλες παρεμφερείς θεραπείες όπως ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) ή ενδοκρανιακή διέγερση δεν προκαλεί γνωστικές παρενέργειες ή προβλήματα μνήμης.
  Αποτελέσματα κλινικής έρευνας δημοσιευμένης στο περιοδικό Neuroscience Letters, Ιούνιος 2014, θεραπείας 3 εβδομάδων σε ασθενείς με MDD και Άγχος που διενεργήθηκε με το TAMAS:
 •  Η θεραπεία προκάλεσε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη
 • Τα πλάτη των κυματομορφών προκλητών δυναμικών (ERP) P200 αυξήθηκαν μετά από 3 εβδομάδες θεραπείας
 •  Η τομογραφία sLORETA έδειξε σημαντική ενεργοποίηση στην αριστερή μέση μετωπιαία έλικα
 •  Οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που προκλήθηκαν από RTMS μπορούν να ταυτοποιηθούν με χρήση προκλητών δυναμικών.