Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

Ο όρος οσφυαλγία δεν είναι πάθηση αλλά το σύμπτωμα πολλών παθήσεων που εκδηλώνεται με πόνο στη μέση που φτάνει μέχρι τις γλουτιαίες περιοχές. Ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά π.χ μετά από μια απότομη κίνηση ή μετά από σήκωμα βάρους είτε σταδιακά. Στην αρχή μπορεί να εμφανιστεί ένας ήπιος πόνος γύρω από την μέση και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Τα επεισόδια οσφυαλγίας είναι αρκετά συχνά, καθώς σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει οσφυαλγία τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του.

Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από πόνο σε όλο το μήκος του κάτω άκρου ακολουθώντας την διαδρομή του ισχιακού νεύρου. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε  για την ισχιαλγία η οποία επί το πλείστον εμφανίζεται από πίεση και φλεγμονή των νευρικών ριζών που σχηματίζουν το ισχιακό νεύρο. Στην περίπτωση της ισχιαλγίας οι ασθενείς αναφέρουν και άλλα συμπτώματα εκτός από πόνο όπως μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα και μυϊκή αδυναμία στο πόδι που έχει επηρεαστεί. Σε σχέση με την οσφυαλγία που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, τα επεισόδια της ισχιαλγίας είναι λιγότερο συχνά και εκτιμάται ότι η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται μεταξύ 13%-40%.

Αίτια Οσφυαλγίας-Ισχιαλγίας

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία είναι πολλά, ωστόσο μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των πασχόντων περίπου 15% διαπιστώνεται η ακριβής αιτία της. Προδιαθεσικοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνισή της περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αυξημένη οσφυϊκή λόρδωση , την λανθασμένη στάση του σώματος, την καθιστική ζωή και τις επαναλαμβανόμενες άρσεις βάρους σε συνδυασμό με στροφή του κορμού κλπ. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας συνδέεται με διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι η σπονδυλική στένωση , η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η παγίδευση νωτιαίων ριζών και οι σπονδυλοαρθροπάθειες. Επίσης αρνητικά συμβάλλουν η οστεοπόρωση, διάφορες κακώσεις όπως κατάγματα της σπονδυλικής στήλης , οι σπονδυλολισθήσεις, η ρευματοειδής και αγκυλοποιητική αρθρίτιδα.

Διάγνωση

Οι έντονοι πόνοι και η μειωμένη λειτουργικότητα του πάσχοντος είναι λόγοι επίσκεψης σε κάποιον ιατρό κυρίως ορθοπεδικό. Ο εξειδικευμένος ιατρός έχει υποχρέωση να λάβει ένα πλήρες και αναλυτικό ιστορικό, ώστε να διευκρινιστεί όσο γίνεται  η αιτία που προκάλεσε την οσφυαλγία ή την ισχιαλγία. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις όπως  απλές ακτινογραφίες ή αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες της οσφυϊκής μοίρας έως εξετάσεις αίματος, ούρων ή σπινθηρογράφημα. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός ιατρός θα αποφασίσει σε ποια ακριβώς διαγνωστική απεικόνιση θα πρέπει να υποβληθεί ο πάσχων.

Φυσικοθεραπεία

Το φυσικοθεραπευτικό μας κέντρο διαθέτει την εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ακόμα και της οξείας φάσης της οσφυαλγίας και ισχιαλγίας. Η μείωση του πόνου και της φλεγμονής επιτυγχάνεται σε ελάχιστο χρόνο με τη βοήθεια του μηχανήματος Tecar Therapy, μιας νέας μη επεμβατικής μεθόδου θεραπείας, η οποία επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων και οι ασθενείς νιώθουν μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο μετά την λήξη της 1ης συνεδρίας.

Στην συνέχεια εφαρμόζονται και άλλα μέσα φυσικοθεραπείας όπως υπέρηχος, T.E.N.S, διαθερμίες  και διάφορες τεχνικές μάλαξης για την μείωση του μυϊκού τόνου και την χαλάρωση των μυϊκών σπασμών στους παρασπονδυλικούς μυς. Στην υποξεία και χρόνια φάση εκτελούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης  και αποσυμπίεσης των σπονδύλων σε ειδικό κρεβάτι κινητοποίησης, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό στην χρήση του.

Όταν υπάρχει αδυναμία στους μυς του κορμού γίνονται ασκήσεις  επανεκπαίδευσης και ενδυνάμωσης κυρίως του εγκάρσιου κοιλιακού, τετράγωνου οσφυϊκού και στους πολυσχιδείς από τους κυριότερους μυς που συγκρατούν την σπονδυλική στήλη. Η επανεκπαίδευση επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα όπως το ειδικό σύστημα εκγύμνασης Therapy Master, το Biofeedback pressure, και με το ειδικό μηχάνημα ενδυνάμωσης των κοιλιακών.

 

Θέσεις ανακούφισης για ασθενείς με οσφυαλγία

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες θέσεις ανακούφισης από τα συμπτώματα της οσφυαλγίας όπως είναι: η πλάγια κατάκλιση, η εμβρυϊκή στάση, η πρηνής και η ύπτια θέση.

  • Εμβρυϊκή στάση ή πλάγια κατάκλιση με κάποιο μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια
  • Ανάσκελα τοποθετώντας μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να χαλαρώσουν οι κοιλιακοί
  • Μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι στην περιοχή της κοιλιάς.