Πάρεση Προσωπικού Νεύρου ή Παράλυση Bell

Αναφέρεται σε βλάβη του προσωπικού νεύρου το οποίο είναι υπεύθυνο για την κίνηση των μυών του προσώπου, την αισθητικότητα του δέρματος γύρω από την περιοχή του αυτιού και στο κάτω μέρος της γνάθου και νευρώνει επίσης του βλεννογόνους, δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες. Η παράλυση των μυών του προσώπου μπορεί να συμβεί μετά από λοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορους ιούς, όπως π.χ ο ιός του έρπη ζωστήρα ή τους ιούς που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα με αποτέλεσμα η φλεγμονή και το οίδημα που δημιουργούνται να πιέσουν το νεύρο και να επηρεάσουν το προστατευτικό περίβλημά του και  έτσι να εμφανιστεί αδυναμία ή παράλυση. Πιστεύεται, επίσης, ότι η πάρεση μπορεί να προκληθεί και μετά από απότομη έκθεση σε δροσερό αέρα και γι΄ αυτόν τον λόγο ονομάζεται και παράλυση «εκ ψύξεως».  Άλλες αιτίες που συμβάλλουν αρνητικά είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, και η δηλητηρίαση από αρσενικό, μόλυβδο και αλουμίνιο.

Συμπτώματα

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου επηρεάζει το ήμισυ του προσώπου και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται αφορούν:

  • Την δυσκολία των εκφράσεων του προσώπου όπως το χαμόγελο, το κλείσιμο του ματιού, την ρυτίδωση του μετώπου κλπ.
  • Εμφανίζεται πόνος, οίδημα πίσω από το αυτί και παρεμβάλλονται εμβοές στην ακοή
  • Υπάρχει διαταραχή της γεύσης, των δακρύων και της σιέλου
  • Διαταράσσεται η αισθητικότητα του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή και η ομιλία καθίσταται δύσκολη

Φυσικοθεραπεία

Σημαντικό ρόλο στην θεραπεία της παράλυσης του προσωπικού νεύρου παίζει η άμεση έναρξη των συνεδριών φυσικοθεραπείας, που οδηγούν στην ταχύτερη αποκατάσταση της διαταραχής με εμφανή αποτελέσματα μετά το τέλος της 1ης εβδομάδας.

Το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει την ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος Tecar Therapy, η οποία εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή και στοχεύει στην καλύτερη αιμάτωση και αναγέννηση του νεύρου. Στη συνέχεια γίνεται μάλαξη τοπικά και τοποθετούνται ρεύματα μυϊκής επανεκπαίδευσης, που με τις κατάλληλες συσπάσεις δίνουν το ερέθισμα να λειτουργήσουν ξανά οι μύες του προσώπου.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις ασκήσεις που γίνονται από τον ασθενή στο σπίτι και περιλαμβάνουν την εξάσκηση διαφόρων εκφράσεων όπως ανοιγο-κλείσιμο ματιών, επίδειξη δοντιών, το χαμόγελο κλπ.

Οι παραπάνω ασκήσεις καλό είναι να εκτελούνται 2-3 φορές την ημέρα μπροστά από έναν καθρέφτη ώστε να βλέπει ο ασθενής αν γίνεται σωστά η εκτέλεσή τους.