Ρήξη πετάλου των στροφέων του ώμου

Ρήξη του πετάλου των στροφέων

Πρόκειται για μια ομάδα μυών (υποπλάτιος, ελάσσων στρογγύλος, υπερακάνθιος, υπακάνθιος), που απαρτίζουν το τενόντιο πέταλο των στροφέων και δρουν τόσο ως πρωταγωνιστές της κίνησης της στροφής στον ώμο όσο και ως βασικοί σταθεροποιοί για την φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του ώμου, οπότε έχουν την τάση να υποβάλλονται σε υπέρχρηση και ανήκουν σε εκείνους τους μυς που τραυματίζονται πιο συχνά.

Αποτελεί, επομένως, μια επώδυνη κατάσταση που ταλαιπωρεί άτομα άνω των 40 ετών, αθλητές και όσους εκτελούν βίαιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις απαγωγής και κάμψης του άνω άκρου πάνω από 90ο . Οι οξείες κακώσεις του πετάλου των στροφέων μπορεί να οφείλονται σε πτώση πάνω στον ώμο ή στο τεντωμένο άνω άκρο με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήξη και φλεγμονή στους τένοντες του πετάλου των στροφέων. Οι χρόνιες κακώσεις προκαλούνται κυρίως από επανειλημμένους μικροτραυματισμούς, εκφύλιση και προστριβή των τενόντων στο οστό του ακρωμίου όπου και πάλι φλεγμαίνουν οι τένοντες.

Συμπτώματα

Περιλαμβάνεται άμεσος πόνος στην περιοχή του ώμου που ακτινοβολεί προς τα κάτω στην έξω επιφάνεια του βραχίονα και επιδεινώνεται την νύχτα, όταν ο ασθενής είναι γυρισμένος πάνω στην προσβεβλημένη μεριά. Επίσης, παρατηρείται εστιακή ευαισθησία, περιορισμός των κινήσεων του ώμου, και μυϊκή αδυναμία ανάλογα με την ένταση της κάκωσης.

Φυσικοθεραπεία

Σε αρχική φάση πρέπει να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή και για αυτό τον λόγο εφαρμόζεται Tecar Therapy, υπέρηχος, κρυοθεραπεία με ψυχρό αέρα χωρίς το μηχάνημα να έρχεται σε επαφή με το δέρμα του ασθενούς και τοποθετούνται ηλεκτρόδια  ρεύματος T.E.N.S.

Γ ια την βελτίωση του εύρους τροχιάς γίνονται εξειδικευμένες τεχνικές ενδοαρθρικής κινητοποίησης, παθητική και ενεργητική κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου με τους ιμάντες του Therapy Master και ενεργητικές ασκήσεις στην τροχαλία.

Η ενδυνάμωση των μυών του πετάλου των στροφέων επιτυγχάνεται με λάστιχα και βαράκια.