Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή κατάσταση του χεριού που χαρακτηρίζεται από την συμπίεση του μέσου νεύρου καθώς διέρχεται μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες όπως είναι η υπέρχρηση (η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή αποτελεί μια τέτοια δραστηριότητα), οι επαναλαμβανόμενες χειρωνακτικές εργασίες (ράψιμο, ζωγραφική κλπ), η κατακράτηση υγρών, η οστεοαρθρίτιδα του καρπού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και ο υποθυροειδισμός κ.ά. Παρατηρείται πιο συχνά σε ώριμους ενήλικες  με μεγαλύτερο ποσοστό επικράτησης στις γυναίκες παρά στους άντρες.

 

Συμπτώματα

Στα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνεται πόνος στον καρπό ή στο χέρι που μερικές φορές επεκτείνεται μέχρι τον αγκώνα, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στην παλάμη, τον αντίχειρα και στα υπόλοιπα δύο ή τρία δάκτυλα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις παρατηρείται ατροφία των μυών του αντίχειρα, αδυναμία σύλληψης και εκτέλεσης των λεπτών κινήσεων.

Φυσικοθεραπεία

Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό την μείωση του πόνου, την αύξηση της κινητικότητας και την ενδυνάμωση των μυών του χεριού. Στην οξεία φάση εφαρμόζεται πάγος ή ο ασθενής βυθίζει το πάσχον χέρι σε κρύο δινόλουτρο για περίπου 10-15 λεπτά. Ύστερα τοποθετούνται μαγνητικά πεδία,  T.E.N.S, γίνεται υπέρηχος, εκτελούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων του καρπού και της άκρας χείρας.

Έπειτα, δίνονται στον ασθενή ασκήσεις για την  αύξηση της ελαστικότητας και  μυϊκής δύναμης στην άρθρωση του καρπού.